Denna grönsakswok
Är inspirerad av en kylskåpstömmning, man kan alltså använda lite vilka grönsaker man vill och har liggande i kylen, det som ändå enligt mig är ett måste är strimlade morötter, paprika och gul lök, utöver det kan man gärna ha i haricots verts, gröna ärtor, broccoli, en grönsakswok är ganska tacksam att ha i nästan vilka stekbara grönsaker som helst, nog tjatat! här kommer receptet!
Woksås
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk riven, färsk ingefära
- 1 tsk sambal oelek eller 2 msk sweet chili
- 2 msk färsk koriander
- 2 msk brun farinsocker
- 1 krm majsstärkelse eller 1 tsk potatismjöl
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 0,5 dl kinesisk soja
Skala och pressa vitlöken. Skala och riv ingefäran. Hacka koriandern. Blanda samman vitlök, ingefära, sambal, koriander, farinsocker, stärkelsen, äppelcidervinäger och soja
———————–
- 3-4 morötter
- 1 paprika
- 1 gul lök
- 150 g gröna ärtor
- 150 g haricots verts
- 200g valfritt strimlat kött
Börja med att strimla alla grönsaker samt kött i rejält små strimlor, har man så kan man gärna använda det fina strimlingsverktyget på en mandolin. morotsstavarna bör inte vara större 3x3mm då de tar mycket längre tid på sig att bli färdiga.
Woka sedan i rätt ordning d.v.s börja med köttet – morötter, lök – paprika – ärtor, haricots verts – woksås.
När man wokar är det viktigt att steka på mycket hög temperatur samt att använda rikligt med olja för att få den karakteristiska smaken av grönsakswok.
Stek sedan tills morötterna börjar kännas färdiga, de ska fortfarande vara krispiga i mitten men vara lite mjuka utanpå, när det stadiet är uppnått så är det bara att ha i woksåsen och låta det puttra några minuter tills stärkelsen gjort att den tjocknat något.
Voilá Grönsakswok – med kött
Andra recept: