Kanelbullar – inte bara kanel

Kanelbullar – inte bara kanel

kanelbullar

Kanelbullar, som de ska smaka!

 

Kanelbullar, det finns inget trevligare än nybakade bullar oavsett om de innehåller kanel, kardemumma eller vaniljfyllning. här följer ett recept som jag tycker borde hedras, det är delvis inspirerat från matgeeks recept på kardemummabullar som jag sedan har lagt min egen lilla touch på. nyckeln med att lyckas med dessa bullar är att ge de tid, framförallt fördegen. ett tips är att alltid jäsa degen i ugnen på ca 40-50 grader, kolla gärna med en termometer så att temperaturen inte sticker i höjden.

jag hade ofta problem med att få mina kanelbullar att jäsa så att de blev precis så fluffiga och silkeslena som man vill att kanelbullarna ska vara. Jag fikade ofta hos en gammal dam som bakade just dessa ultimata kanelbullar de är fina, de smakar gott men framför allt de är så mjuka! jag tog då tillfället i akt och frågade hur de kunde bli så mjuka och fick svaret: hjorthonssalt, det första som poppar upp i  mitt huvud gällande hjorthornssalt är mandelkubb, när jag var liten minns jag att det var min mardröm, de var torra och smakade bara bittermandel,  min smak har uppenbarligen ändrats då mandelkubb faktiskt är lite utav en favorit för tillfället. sagt och gjort jag gick hem, jag bakade dessa kanelbullar och hade i ca en tesked hjorthornssalt i degen, det gjorde underverk kan jag lova. nu får kanelbullarna en fin yta och ett ljuvilgt mjukt inkråm.

Ingredienser

Fördegen

50 g jäst
350 g vatten
650 g mjölk
1100 g vetemjöl special
20 g strösocker (drygt 1 matsked)
1 tsk hjorthornssalt

Bulldegen

Tillsätt hela fördegen
8 g salt (drygt 1 tsk)
25 g mortlad kardemumma (cirka 2 1/2 msk)
700 – 800 g vetemjöl special
350 g strösocker (cirka 4 dl)
320 g smör (rumstempererat)
1/2 Tahiti vaniljstång alternativt 1 krm vaniljpulver

Kardemummafyllning

400 g rumstempererat smör
300 g strösocker
2-4 msk kardemumma
1-2 krm vaniljpulver eller fröna från 1 Tahiti vaniljstång

Kanelfyllning

400 g rumstempererat smör
300 g strösocker
3msk kanel
1 msk kardemumma
1-2 krm vaniljpulver eller fröna från 1 Tahiti vaniljstång

Sockerlag

Vaniljfyllning

400 g rumstempererat smör
300 g strösocker
0,5 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver eller fröna från 2 Tahiti vaniljstänger

Sockerlag

100 g strösocker (drygt 1 dl)
100 g vatten (1 dl)
2 krm vaniljpulver eller 1 Tahiti vaniljstång
Koka upp sockret och vattnet och tillsätt vaniljen (vaniljstången delas, skrapas ur och så låter man även skalet koka med för att ge extra smak) eller tillsätt vaniljpulvret och låt koka ett par minuter. Ställ åt sidan.

Bulldegen

Värm mjölk och vatten i en kastrull så det blir ljummet ca 37 grader. Stoppa ner lillfingret och om det känns mysigt men inte hett.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över vätskan och rör tills jästen är helt löst.

Tillsätt mjölet och rör tills allt blandats. Täck bunken med plastfolie och ställ varmt tills den jäst upp och nått den punkt där den liksom sjunker ihop igen. Det tar runt 1,5 timme beroende på hur varmt set är i rummet.

Tillsätt all fördeg i hushållsassistenten och ha i saltet och kardemumman. Tillsätt nästan allt mjöl men spara ca 60 g till utbakningen.
Kör tills det blivit en något hård deg.

Ha då i socker, smör samt den urskrapade vaniljstången och kör nu tills det blir en slät, glansig deg som känns lite klibbig men trots det inte fastnar. Här man kan behöva använda lite av det sparade mjölet, låt maskinen arbeta degen 12-15 minuter på medelhastighet.

Täck bunken med plast och jäs degen 1 timme.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop degen. Dela sedan i två delar och kavla ut dem en i taget.

Kavla ut ena halvan till en ruta som är cirka 60×80 cm . Skär rent kanterna så de blir räta.
bred sedan ut din valda fyllning.

Forma sedan dina bullar som du önskar att de ska se ut och låt jäsa cirka 1 timme. starta ugnen på 220 grader så den är redo.

Grädda bullarna cirka 10 minuter – de ska ha ordentligt med färg.
Direkt när man tar ut dem ur ugnen penslar eller doppar man bullarna i sockerlagen och låter dem därefter svalna på ett galler.

Lämna en kommentar

0
%d bloggare gillar detta: