I dag kommer ett recept på rågkakor, de som jag åt och bakade hos farmor när jag var väldigt liten, receptet är aningens modifierat då jag ersatt lite av rågsiktsmjölet med vetemjöl special just för att få lite bättre glutennätverk och därav få en behändigare deg, vetemjöl special kan även ersättas med Manitoba cream alternativt så använder man 800 gram rågsiktsmjöl och utesluter vetemjölet.
Rågkakor
Blir 4 runda kakor eller ca 20 bröd
Ugn: 225 grader
Tid: ca 2 timmar
Ingredienser
- 100 g smör
- 500 g mjölk
- 50 g jäst
- 100 g mörk sirap
- 10 g salt
- 3 tsk fänkål
- 3 tsk anis
- 300 g vetemjöl special
- 500 g rågsikt
Gör såhär
Börja med att värma mjölken till 37 grader (stoppa i lillfingret och om det känns varmt men inte hett är det klart) mortla eller mal sedan fänkålen samt anisen.
Blanda alla ingredienser i en bunke och kör sedan i en degmixer ca 10 minuter för att degen ska hinna utveckla allt gluten.
Kör till en jämn deg. Knåda degen tio minuter och använd lite extra vetemjöl om det behövs för att få degen slät och jämn. Den ska inte kladda, men inte heller bli för torr.
Låt degen jäsa till dubbel storlek. jag brukar ofta olja degbunken med olivolja, täcka över med plastfolie och ställa in hela bunken i ugnen på ca 50 grader (det är viktigt att man tidigare kollat ugnens noggrannhet så inte temperaturen sticker i höjden). Jag brukar jäsa degen ca 40 minuter i ugnen.
Dela degen i fyra delar, forma till runda bollar. Låt gärna degen vila i 10 minuter så glutenet slappnar av, då drar inte kakan ihop sig lika mycket. Kavla ut till runda kakor, 5-8 mm tjocka, ta ut ett hål i mitten och nagga därefter med en gaffel. Täck över och låt jäsa cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Fukta ugnen rejält med en blomspruta eller en stekpanna med varmt vatten som får ånga inne i ugnen, skjutsa sen in brödet. det tar ca 10 minuter innan det fått fin färg. Låt svalna på galler och frys det som inte ska ätas direkt så fort det svalnat.
Voila, nu har du rågkakor med klass!
—
Andra recept