En tårta blir inte fulländad förens man har en riktigt god tårtbotten, de köpta smakar faktiskt bara konstigt och har troligen bakats några veckor innan du köpte den i affären. Samtidigt så vill man veta att den blir lyckad, jag har testat många recept och här är en sammanställning av flertalet recept som blir både fluffig, hög, saftig och smakar ljuvligt.
Tårtbotten
7 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver eller fröna från en tahiti vaniljstång
En form 24-26 cm i diameter blir bra för detta recept.
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en springform genom att dutta lite smör på kanterna så att bakplåtspapper kan fästas till en krage i botten och på sidorna av formen.
Detta är ett valfritt steg men tårtan blir definitivt stabilare om du följer detta steg.
Värm äggen över ett vattenbad tills smeten blivit 63 grader eller övergått från blank äggsmet till en mer matt och djupare gul ton, var noga med att alltid röra om annars riskerar delar av smeten kan koagulera (alltså bli som äggröra) och det är inget vi önskar i vår smet.
När äggsmeten är klar tillsätter du sockret och vispar detta ljust och pösigt med elvisp 5-10 minuter, det ska bli ett rejält skum som liknar lättvispad grädde,
Sikta de torra ingredienserna och vänd sedan ner de i äggblandningen.
Häll smeten i formen och grädda i mitten/nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter men det är beroende på ugnen. Använd gärna en provsticka, är den torr när den kommer ut är tårtbotten färdig.
för att inte tårtbotten ska sjunka ihop när man tar ut den ur ugnen så kan man låta temperaturen sjunka långsamt, stäng då av ugnen och låt kakan stå inne och ta inte ut den innan ugnen är sval.