Vaniljextrakt är något som borde finnas i var hushålls välsorterade skafferi. En mångsidig smaksättare som fungerar utmärkt, dels när man inte behöver använda en hel vaniljstång eller när man vill sätta smak på en dessert eller bakverk snabbt och enkelt.
Extraktet bygger på att man låter smakämnena i vaniljstången lösa upp sig i sprit, på så vis får man en vätska med alla de goda smakämnena som fördelar sig jämnare och man får dessutom ur smaken från både fröna och fröskidan. Allteftersom man använder extraktet så kan man fylla på med mer sprit och tömda fröskidor från bakverk där man enbart använt sig av fröna. Alternativt fortsätta med hela vaniljstänger.
100ml Vaniljextrakt
1dl 40% Vodka
1-2 vaniljstänger
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg både frön och fröskidan i en glasburk eller flaska och fyll på med 1dl 40% sprit förslagsvis vodka, ljus rom är också ett alternativ. Låt extraktet dra i minst 1 vecka innan användning sen blir det bara bättre och bättre med tiden.
Hur många vaniljstänger man väljer att använda sig av beror på vilken koncentration av extraktet man är ute efter, med 2 vaniljstänger motsvarar 1/4 tsk extrakt ca 1tsk vaniljsocker.
Vilken vaniljstång man väljer är helt upp till eget tycke och smak, jag använde mig av 12-14cm Madagaskarvanilj.